Werkwijze

 

 

Hoe werk ik?!

Wanneer ouders contact met mij opnemen, rechtstreeks of na doorverwijzing van eilandteam/huisarts/school, maak ik eerst een afspraak voor een kennismaking/intake met zowel ouders als kind.

In het kennismakingsgesprek vertel ik wie ik ben en wat ik doe en kan het kind/ de jongere uitleggen (vaak met behulp van de ouders)wat het probleem is en wat ze graag zouden willen dat er verandert. Dit is meteen de insteek van de begeleiding/ therapie, het kind/ de jongere geeft zelf aan wat ze zouden willen veranderen en samen vertalen we dat naar een behandeldoel waar we samen aan gaan werken.

Kinderen en jongeren weten heel goed wat ze anders willen, dat kan verschillen van ‘ik wil geen hoofdpijn meer’, ‘ik wil snappen wat ik voel’, ‘ik wil weer blij zijn als ik aan mijn overleden … denk’, ‘ik wil niet meer zoveel piekeren’, ‘ik wil niet meer zo onzeker zijn’, etc.

Als het gesprek voor beide partijen goed voelt besluiten we hoeveel behandelingen er nodig zijn en stellen we een behandelingsovereenkomst op. Tijdens de behandeling evalueer ik regelmatig met het kind/ de jongere hoe het gaat.

Vaak kijk ik samen met het kind dmv schaalvragen hoe het gaat met de doelen, als het eerst een 6 was, welk cijfer is het dan nu? Dat maakt het inzichtelijker, ook voor een kind,  dan een “hoe gaat het nu?” “goed.”

Ik gebruik diverse werkvormen binnen de therapie/ begeleiding, dit hangt af van de problematiek en wat er bij het kind/ de jongere past. Dit kunnen creatieve werkvormen zijn, therapeutische spellen of bijv. oplossingsgerichte psychotherapie (gesprekstherapie) Voorbeelden van verschillende werkwijzen vind je onder het kopje ‘werkvormen’.

Na afsluiting van de therapie wordt een evaluatieverslag door mij geschreven.