Ervaringen

 

Het eiland is klein en daarom is het overgrote deel van de ervaringen anoniem, om de privacy van de kinderen en hun ouders te beschermen.


Opgelucht
Ik was verdrietig over de scheiding en kon hier vertellen wat ik niet aan papa en mama wou vertellen. We hebben spelletjes gedaan en in het begin ging ze steeds voorlezen en dat waren korte maar leuke verhaaltjes en ik heb zelf een verhaal geschreven en dat was erg leuk. We hebben ook met een hele grote val overgegooid en toen moesten we zeggen waar we van hielden en niet. Ik vond het eerst niet nodig om naar Tamara te gaan, maar ben nu toch opgelucht. En dat was het.

Cliënt, 10 jaar.

 

Soms moet je dingen accepteren.
Ik kwam bij Tamara omdat ik last had van de scheiding. In het begin was ik heel erg boos en verdrietig, maar nu eigenlijk niet meer. We hebben verhalen gelezen en een verhaal geschreven, getekend, spelletjes gespeeld en buiten gewandeld. Het belangrijkste wat ik geleerd heb is dat ik niet meer boos en verdrietig hoef te zijn. En dat je soms dingen moet accepteren, ook al vind je het niet leuk, want het wordt niet anders. Hier kon ik mijn emoties loslaten en dat vond ik fijn.

Cliënt, 10 jaar

 

Meer durven.
Er was thuis heel veel ruzie en daardoor maakte ik me veel zorgen over hoe het allemaal af zou lopen en wilde ik ook liever niet naar school. We hebben spelletjes gedaan en tekenen en schrijven en raadsels, die vond ik het leukst. Tamara heeft me ook geholpen met meer te durven en ik heb geleerd dat ik veel meer kan dan ik denk. Ik kon bij Tamara alles zeggen wat ik wilde, wat ik thuis of op school niet kon zeggen. Als je problemen hebt zou ik naar Tamara gaan, want dat is fijn.

Cliënt, 10 jaar

 

Ze verklapt het niet.
Ik kwam hier omdat ik het moeilijk vind dat ik van papa naar mama moet en andersom, want ze zijn niet meer bij elkaar. Ik vind de scheiding ook heel lastig. Ik heb in het werkboek gewerkt, we deden spelletjes en Tamara ging me ook veel verhalen voorlezen. De ademspelletjes en kaartjes trekken vond ik het leukst.

Het is fijn om bij Tamara te komen, want dan kan je erover praten en ze verklapt het niet!

cliënte, 7 jaar

 

Praten over gevoelens.

Ik ging naar Tamara, omdat ik het moeilijk vond om te praten en om te gaan met mijn ouders die niet meer in 1 huis wonen. We hebben veel gedaan zoals praten over praten, verschillende spelletjes, tekeningen gemaakt, verhalen geschreven en verhalen voorgelezen. Ik heb veel geleerd, zoals praten over mijn gevoelens en praten over mijn ouders en de situatie met andere mensen. Ik vond het fijn om bij Tamara te komen, omdat ik wist dat ik haar kon vertrouwen.

Cliënte, 11 jaar 

 


Ik hoef niet meer bang te zijn.

Ik kwam bij Tamara omdat papa en mama gingen scheiden en ik vond dat een beetje moeilijk. Het moeilijkste vond ik dat ik niet bij ze allebei kan zijn. Ik heb bij Tamara een troostknuffeltje gemaakt, die me helpt zodat ik beter kan slapen. we hebben spelletjes gespeeld over de scheiding en over hoe je je voelt en ik heb ook getekend. Het spelletje over gevoelens uitbeelden in een toneelstukje vond ik het leukst. Het was fijn om bij Tamara te komen, want nu hoef ik niet meer bang te zijn en me zorgen te maken dat papa en mama elkaar nooit meer willen zien. Ik heb geleerd hoe je je minder zorgen moet maken en dat je mag zijn wie je bent.

Cliënte, 9 jaar.

 

 

Alles kon gezegd en gevraagd worden.

Ik heb als vestigingsmanager twee keer gebruik gemaakt van de diensten van Tamara. Voor de medewerkers is het heel prettig om een deskundig persoon te horen over het beladen en gevoelige onderwerp als de dood en afscheid nemen. Alles kon gezegd en gevraagd worden. Tamara gaf helder antwoord op de vragen. Antwoorden waar medewerkers mee verder konden. Daarnaast heeft Tamara de kwaliteit dit onderwerp luchtig en reëel te benaderen waardoor alles makkelijker bespreekbaar is. En geloof me, daarmee is de helft gewonnen!

Jasmijn de Wit, Vestigingsmanager Kinderopvang in Zwolle

 

 

Wat bespreek je wel en niet, en vooral…hoe? 

Enige tijd geleden hebben we dankbaar gebruik gemaakt van de tips en adviezen van Tamara. Mijn man kwam onverwachts in het ziekenhuis en zijn situatie was zeer kritiek. De kinderen waren hiervan op de hoogte en waren natuurlijk erg verdrietig. Toen het grootste gevaar geweken was heb ik vrij snel contact opgenomen met Tamara. Waren er boeken die ik voor onze, toen 4 en 6 jarige, kinderen kon gebruiken? Wat bespreek je wel en niet, en vooral…hoe? Ik heb veel tips gekregen die ik allemaal kon gebruiken, het maakte het voor de kinderen makkelijker om te begrijpen.

En voor mij was het fijn om te horen dat we het goed oppakten.

Een jaar na de ziekenhuisopname begon voor ons jongste zoontje het verwerkingsproces. Ook toen heb ik weer veel bruikbare tips gekregen, zo fijn!! En hoe heerlijk is het om te kunnen zeggen dat het met ons allemaal goed gaat. Mede dankzij de snelle reacties van Tamara, haar goede tips en betrokkenheid.

Marieke

 

 

Begrijpen wat een kind doormaakt.

Als vestigingsmanager in de kinderopvang zijn echtscheidingen helaas aan de orde van de dag. 
 
Omdat het welbevinden van de kinderen voor ons heel belangrijk is, vond ik het goed om hier eens echte aandacht aan te besteden. 

 

Ik schakelde Tamara in om een workshop aan mijn team te geven. Speciaal gericht om signalen bij kinderen te herkennen, te begrijpen wat een kind doormaakt en hier op de juiste wijze op in te kunnen spelen. 
Tijdens de workshop hebben we dingen als team gedaan, filmpjes bekeken maar werd er ook regelmatig in kleine groepjes gewerkt zodat de veiligheid beter gewaarborgd werd. 
Een intensieve workshop die veel heeft losgemaakt binnen het team en waar we nog altijd profijt van hebben! 
 
Nancy van der Veen,
vestigingsmanager kinderopvang
 
 
 
Er ontstonden mooie gesprekken.
 
Na het plotselinge en op traumatische wijze overlijden van onze collega en pedagogisch medewerkster van ons kinderdagverblijf zijn wij ( het team) begeleid door Tamara.
 
Naast het eigen verdriet, was er ook de taak om de aan ons toevertrouwde kinderen op een juiste wijze te begeleiden.
Tamara heeft de medewerksters geadviseerd om de vragen en reacties van de kinderen open, eerlijk en met duidelijke antwoorden op de vragen tegemoet te treden. Wij hebben boekjes gekregen die we aan de kinderen konden voorlezen, er is geknutseld met de kinderen, bloemetjes geplukt voor de overleden leidster en een gedenkplekje gemaakt.
 
Wij hebben ervaren dat ieder kind maar ook ouders en collega’s elkaar opzochten, er mooie gesprekken ontstonden maar vooral een – ondanks het grote verdriet- ontspannen en mooie sfeer ontstond.
Pedagogisch medewerkster wisten hoe ze konden reageren op de emoties en vragen van kinderen. Het was te zien en te horen dat de kinderen zich vertrouwd en veilig voelden en zich konden uiten.
 
Door de adviezen van Tamara is deze moeilijke periode voor ons een stuk makkelijker maar vooral (en dat klinkt misschien een beetje gek) mooier geworden.
 
Gerda Peters Vestigingsmanager
 
 

Dat er iemand voor hem was.
 
Wat Cor leuk vond bij juf Tamara, vooral het zorgenmonster dat hij gemaakt heeft. En het binnen/buitenkant doosje maken. Cor vond het ook heel leuk dat ze altijd wat te doen hadden. 
Wat ik van de zorg vond, vooral de aandacht voor het kind, 1 op 1, Cor kon alles wat hij kwijt wou over zijn papa en mama aan juf Tamara kwijt.
En dan natuurlijk het creatieve ook heel fijn.
Denk dat het voor Cor heel belangrijk is dat er iemand voor hem was en daar vind ik Tamara uitermate geschikt voor, zij heeft een hele lieve, zachte uitstraling.
 

Ingrid Kroon, moeder van Cor.

 

 

Open, vriendelijk, eerlijk en duidelijk.

Ze vond t allemaal erg spannend. En ook ik wist niet goed wat er van te verwachten. Maar gelijk bij de intake werd ze gelijk op haar gemak gesteld. Er werd duidelijk verteld
wat de werkwijze zou gaan zijn. Erg prettige sfeer, erg open, vriendelijk, eerlijk en duidelijke taal. We hebben erg erg veel aan gehad.
Gelijk de 1e keer dat mn dochter alleen bij Tamara was geweest en op de terugweg in de auto merkte ik al verschil aan haar.
Slaapproblemen en onzekerheden zijn zo goed als weg!!!!!
De laatste keer dat mn dochter bij Tamara was wist ze na afloop niet of ze nou blij of verdrietig was. Het voelt “gek” zei ze.
Maar met Tamara afgesproken dat we altijd mochten bellen, mailen en langskomen en dat stelde haar weer gerust!!!

Moeder van 10 jarige cliënte