Werkvormen

 

 

 

Ik heb ontelbaar veel werkvormen tot mijn beschikking, van verhalen, tot therapeutische spellen, gedichten, creatieve opdrachten en werkboeken. Alles met de thema's verlies en gevoelens. Onderstaand probeer ik een idee te geven van de werkvormen die ik zoal gebruik. Hieronder is maar een klein deel, maar geeft wel een idee van wat er onder andere mogelijk is.

Het werkboek 'ik hoor bij jullie allebei' is een heel praktisch werkboek, waarbij de verschillende thema's van een scheiding uitgebreid aan bod komen.

 

Zonnekaartjes gebruik ik om met kinderen in gesprek te gaan, waarvan een dierbaar persoon op sterven ligt. Samen kijken we welke dierbare herinneringen er zijn en welke dingen ze nog willen vragen of zo mogelijk nog samen willen ondernemen. Voor kinderen waarvan een dierbare is overleden gebruik ik vaak de sterrenkaartjes.

 

 

 

Puber coachkaarten zijn een mooi middel om met jongeren dmv verschillende vragen in gesprek te komen over alle thema's die in het leven aan bod komen. Een spel wat vaak heel goed helpt om het gesprek op gang te brengen en een jongere uit te dagen wat meer te vertellen.

 

 

Veel kinderen vinden het fijn om de sessie te beginnen met een verhaal. vaak bedenk ik vantevoren wat we gaan doen en is het fijn om met een verhaal in het thema te komen (voorbeelden kan je vinden onder het kopje 'therapieverhalen'). Dit boek van Toon Tellegen gebruik ik heel vaak, omdat het prachtige korte verhalen vertelt met zoveel thema's waar we in het dagelijks leven mee te maken hebben. Ook voor volwassenen echt een aanrader om eens te lezen!

 


 Net als het werkboek 'Ik hoor bij jullie allebei' voor echtscheidingskinderen. Heb ik ook diverse werkboeken voor kinderen en jongeren die een dierbare hebben verloren. vaak laat ik de kinderen zelf door de werkboeken bladeren en al snel geven ze dan zelf aan of ze wel of niet met zo'n werkboek aan de slag willen. Als ze kiezen voor het werkboek, wissel ik dit vaak af met andere werkvormen.

 

 

 In het werken met kinderen, vooral de jongsten, maak ik veel gebruik van kinderboeken. Er zijn gelukkig heel veel prachtige (prenten)boeken met thema's als ziekte, scheiding, de dood, zelfmoord, adoptie, ...etc. Samen met de kinderen een boek lezen geeft vaak een opening tot een gesprek over het onderwerp, maar nodigt een kind ook uit om zelf te vertellen. En soms helpt alleen het voorlezen aan een kind al zoveel!